Ovaj post čeka svoju objavu već više od godinu dana. Jedino objašnjenje zbog čega ga još uvek nisam postovala su verovali ili ne fotografije (shy), ne ove koje sam postovala na instagramu (one su još i ok). Nije stvar u tome da nemam fotografije, imam ih gomilu ali mi se uopšte nisu dopadale, a decu je proisto nemoguće odvojiti od ovih bombona dovoljno da mogu da napravim neki lep fotosešn (što bi rekla današnja omladina). Naravno, i dalje nemam neke reprezentativne fotke, ali nek ide život… Važnija je ukusna i zdrava poslastica.. A kad smo kod ukusnog i zdravog, evo zašto je ovo više od slatkog zalogaja.

  1. Potrebna su vam samo četiri skroz zdrava sastojka!
  2. Pravi se za manje od 5min. i potpuno je gotovo za 15min.
  3. planirajte duplu meru jer vam jedna sigurno neće biti dovoljna

Da krenemo sa receptom, potrebno je:

1. jedna šolja voćnog soka (najbolje je da bude ceđen sok od 100% voća)

2. 1/3 šolje goveđeg želatina (možete ga pazariti u prodavnicama zdrave hrane). Goveđi želatin je izuzetno zdrav, posebno za žene jer smo sklonije bolestima kostiju, ukoliko niste upoznate sa lekovitim svojstvima obavezno izguglajte, garantujem da će vam goveđi želatin postati must have u kuhinji 🙂

3. pola šolje meda odnosno manje ili  više, zavisno od ukusa

4. dve kašike svežeg soka od limuna

Priprema:

U posudu za kuvanje ubacite sok a zatim i želatin. Ostavite par minuta da želatin nabubri i nakon toga stavite na ringlu i uključite na nižu temperaturu. Mešajte smesu dok se želatin potpuno ne otopi,  pojačajte temperaturu ukoliko želite brže rezultate, ali pazite da smesa ne proključa jer se onda gubi svojstvo i lekovitost. Nakon topljenja sklonite posudu sa toplote i dodajte med i limun, promešajte da se med sjedini i gotovo! Sipajte u silikonske kalupe, sačekajte da se malo ohlade i ubacite u frižider da se stegnu.

ukoliko nemate silikonske kalupe ubacite u bilo kakvu posudu i nakon što se učvrste isecite na kockice.

Bombone izvadite iz kalupa/isecite i čuvajte u frižideru do nekoliko dana (nisam sigurna koliko dana mogu da stoje jer ih mi uglavnom pojedemo odmah, eventualno za dva dana, ako glumim strogoću :). Takođe, možete ih uvaljati u šećer u prahu za izgled kao kod kupovnih bombona, ali u tom slučaju moraju stajati vani jer će se šećer istopiti u frižideru i bombone će se zalepiti.

Prijatno!

P.S. Za žute medvediće sam koristila limunov sok, za narandžaste pomorandžu, a za crvene sok od višnje.