Mislim da je nemoguće rečima opisati koliko sam mrzela proju kada sam bila mala. Ustvari sve oblike proje, projare, sirnice kako god ih zvali… Ako imaju kukuruzno brašno, nije bilo šanse da ih moja usta okuse. Ustvari, lažem, jednom sam uspela da pojedem celo parče, ali to se završilo neslavno. Letnje raspuste uglavnom sam provodila kod omiljene mi osobe na svetu, Tetke (da, da sa velikim T), sa svoja dva divna brata, koja samo moja divna tetka može da rodi. Naša jedina, glavna i najvažnija stvar leti bila je kupanje na Rza. Kući smo dolazili samo na klopu. E sad, možete da zamislite koliko su deca gladna kad ceo dan provedu u vodi plivajući. Ako ne možete da zamislite, evo pojasniću, možete da pojedete masnu gumu, bez problema. Ili u mom slučaju proju. Nikada neću zaboraviti jurcanje kući na klopu, brzinsko spremanje za sto, tetka sa velikim osmehom kaže evo omiljene projare… i tu pada sve u istu onu vodu koja me do tog stola izbacila… Kao svako fino vaspitano dete, nisam rekla ni reč, pojela sam svoje parče i od silne mučnine u stomaku ništa nisam okusila do narednog jutra. Ne znam kako sam izgledala u tom trenutku, ali mogu samo reći da tetka nikada više nije spremala proju kad sam ja u gostima.
Nakon toga, prošle su godine i godine, ja sam rodila svoj Komadić Uglja i otišli smo kod moje svekrve za vikend. Za večeru PROJA, reč koju godinama nisam čula u mom okruženju. Već naoružana odlučnošcu da za večeru jedem jaja, miris me ipak vratio u detinjstvo i gorepomenutu priču… i odlučim da probam parče. Ustvari, za svaki slučaj odlomila sam samo komadić od najmanjeg parčeta koji sam mogla da pronađem, kad ono… mali raj u ustima… mmmm… ovo nije proja… možda neka super mega giga, ultra projarica… mmm… daj još jedno… koliko ovoga ima… hm… i tako dok me stomak nije zaboleo.
Od tog dana, proja je neizostavni deo našeg jelovnika, i videćete ovo nije prava proja, ali je fenomenalna projarica za decu. Zrak Sunca je ovo jela kad je imala devet meseci, sama bez problema.
I najbolja stvar, potrebno vam je samo 10 minuta da je smutite i ubacite na pečenje, peče se oko 20 minuta, tako da je za pola sata na vašem stolu, vruća i mirisna.. mmmm.. odoh da napravim jednu..

Recept

Potrebno je:

  • 4 jaja
  • 200g sira (ja ponekad umesto sira stavim ajvar ili slaninu ili pršuticu)
  • 9 kašika palente
  • 12 kašika brašna (možete staviti bilo koje brašno, ja svaki put stavljam drugu vrstu)
  • 1 caša jogurta (200ml)
  • 1 caša kisele vode (200ml)
  • 1/2 caše ulja (100ml)

Samo smutite, nebitno kojim redom, kako god vam odgovara. Ja stavljam prvo jaja, pa sir, pa palentu, zatim ulje, jogurt, brašno, kiselu vodu. Tekstura je prilično tečna, da se ne zbunite, bez brige zbog toga je i tako mekana.

Ako baš imate vremena, i ne mrzi vas da koristite mikser, umutite prvo belanca, pa dodajte žumanca, a zatim i ostale sasojke. Projica onda dobije još finiju teksturu.

Prijatno!